Kvasnicová polévka recept


Kvasnicová polévka recept.

Kvasnicová polévka je tradiční české jídlo, které je oblíbené zejména pro svou jednoduchost a výživnost. Tato polévka je známá svou specifickou chutí a je obzvlášť vhodná pro chladné dny. Základními ingrediencemi jsou kvasnice, mouka, máslo, cibule, voda a bujón.

Ingredience:
- 30 g čerstvých kvasnic
- 1 lžíce mouky
- 50 g másla
- 1 malá cibule
- 1 l vody
- 1 kostka bujónu (hovězí nebo zeleninový, podle preference)
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)

Recept:
1. Nejprve si připravíme základ. V menším hrnci rozpustíme máslo.
2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dozlatova.
3. Ke cibuli přidáme lžíci mouky a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku.
4. Do jíšky postupně přiléváme vodu a bujón, aby se předešlo tvorbě hrudek.
5. Polévku přivedeme k varu a přidáme rozdrobené kvasnice. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, dokud se kvasnice úplně nerozpustí a polévka mírně nezhoustne.
6. Polévku dochutíme solí a pepřem dle chuti.
7. Hotovou polévku můžeme podávat s nasekanými bylinkami pro zvýšení chuťového zážitku.

Tipy:
- Kvasnicová polévka je ještě lahodnější, když ji necháte chvíli odstát, aby se chutě dokonale spojily.
- Pokud máte rádi bohatší verzi, můžete do polévky přidat smetanu pro zjemnění chuti.
- Tato polévka se skvěle hodí jako předkrm nebo lehká večeře. Servírovat ji můžete s krajíci čerstvého chleba nebo opečenými krutony.
- Pro vegetariánskou variantu polévky použijte zeleninový bujón místo hovězího.
- Experimentujte s bylinkami a kořením, aby jste našli svou oblíbenou variaci této tradiční polévky.