Kváskový cibulový chléb recept.
Kváskový cibulový chléb je lahodný, aromatický pečivo s bohatou chutí. Jeho příprava vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Zde je postup, jak na to.
Ingredience
Pro kvásek budete potřebovat 100 g aktivního kvásku, 350 ml vody a 500 g hladké mouky. Dále pak pro těsto 500 g hladké mouky, 10 g soli, 1 velká cibule nakrájená na tenké plátky, 2 lžíce olivového oleje a trochu másla na osmahnutí cibule.
Recept
Začněte přípravou kvásku. Ve velké míse smíchejte kvásek, vodu a 500 g mouky. Dobře promíchejte, aby vznikl hladký těstový základ. Zakryjte a nechte odstát na teplém místě asi 8 hodin, dokud nevidíte bublinky a těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím na pánvi na středním plameni rozpusťte máslo a přidejte cibuli. Orestujte ji do zlatova a nechte vychladnout.
Po vykynutí kvásku přidejte zbytek mouky, osmaženou cibuli, sůl a olivový olej. Vše důkladně promíchejte a hněťte asi 10 minut, dokud těsto není hladké a pružné. Těsto zakryjte a necháte kynout dalších 6 hodin, dokud opět nezdvojnásobí objem.
Poté těsto jemně vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, tvarujte do požadovaného tvaru chleba. Nechte ho na pečícím papíru kynout ještě asi 1 hodinu.
Rozpalte troubu na 230 °C. Pečte chléb 30 minut, pak teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 20 minut, nebo dokud chléb nemá krásnou zlatavou kůrku a při poklepání na spodní stranu zní dutě.
Tipy
Pro ještě intenzivnější cibulový chuť můžete do těsta přidat lžičku sušeného tymiánu nebo majoránky. Chléb nechte po upečení vychladnout na mřížce, aby se kůrka nezvlhčila. Kváskový chléb je nejlepší čerstvý, ale můžete ho skvěle uchovávat ve lněném pytli nebo ho zmrazit pro pozdější použití.