Kvalitní domácí chléb recept


Kvalitní domácí chléb recept.

Pro výrobu kvalitního domácího chleba budete potřebovat následující ingredience: mouka, voda, droždí, sůl. Množství mouky je obvykle kolem 500 gramů, což je základ pro jeden bochník chleba. Vody použijte asi 300 mililitrů, droždí zhruba 10 gramů (pokud používáte čerstvé) nebo 2 gramy (pokud používáte sušené), a sůl přidejte jednu čajovou lžičku.

Recept:
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Smíchejte droždí s trochou teplé vody a malou hrstkou mouky. Tuto směs nechte v teple stát asi 15 minut, aby začala pracovat. Mezitím si připravte velkou mísu a do ní prosejte mouku. Přidejte sůl a dobře zamíchejte. Poté do mouky udělejte důlek, do něj vlijte naběhlý kvásek a postupně přidávejte zbytek teplé vody. Mísit začněte ve středu a pomalu zapracovávejte mouku z okrajů mísy.

Když máte těsto vypracované do hladka, přeneste ho na pomoučený vál a zhruba 10 minut ho hněťte. Těsto by mělo být elastické a nelepivé. Po vyhnětení těsto vložte zpět do mísy, kterou přikryjte čistou utěrkou nebo fólií a nechte na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem, což trvá asi 1 až 2 hodiny v závislosti na teplotě prostředí.

Jakmile těsto vykynulo, vyklopte ho na pracovní plochu a jemně ho propracujte – vytlačte z něj vzduch. Potom těsto tvarujte do požadovaného tvaru bochníku nebo vložte do pekáče či formy. Nechte ho na teplém místě ještě asi 30 minut kynout.

Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. Před vložením chleba do trouby můžete na povrchu udělat několik řezů ostrým nožem. Pečte přibližně 30 minut, nebo dokud chléb nezačne krásně zlátnout a po poklepání na spodní stranu zní dutě.

Tipy:
Pokud chcete, aby měl chléb křupavější kůrku, vložte na dno trouby malý plech s vodou, který vytvoří během pečení páru.
Experimentujte s různými druhy mouky, jako je celozrnná, žitná nebo špaldová, aby váš chléb získal různé chutě a textury.
Nebojte se přidat do chleba semínka, ořechy nebo sušené ovoce pro další chuť a texturu.