Kuskus se špenátem či mangoldem recept


Kuskus se špenátem či mangoldem recept.

- Ingredience
- 200 g kuskusu
- 200 g čerstvého špenátu nebo mangoldu
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 400 ml zeleninového vývaru
- Pár lístků čerstvé bazalky nebo petrželky pro ozdobení

- Recept
1. Nejprve si připravte zeleninový vývar a udržujte ho na mírném ohni.
2. Kuskus vložte do velké mísy a zalijte ho horkým zeleninovým vývarem. Míchu pokryjte talířem nebo víkem a nechte kuskus nabobtnat po dobu asi 5 minut.
3. Mezitím na pánvi na olivovém oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisované stroužky česneku a krátce osmahněte.
4. Poté přidejte umytý a hrubě nakrájený špenát nebo mangold. Zeleninu restujte, dokud nezměkne. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
5. Nabobtnalý kuskus promíchejte vidličkou, aby se uvolnily jednotlivé kousky, a poté jej přidejte k restované zelenině na pánvi. Vše důkladně promíchejte.
6. Před podáváním můžete jídlo ozdobit čerstvými bylinkami.

- Tipy
- Pro pikantnější variantu můžete přidat chilli papričku nebo kapku chilli oleje.
- Pokud máte rádi sýry, přidejte na konec několik kousků fety nebo nastrouhaný parmezán.
- Tento recept je skvělý jak jako hlavní chod, tak i jako příloha k masu nebo rybě.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do kuskusu přimíchat sušená rajčata nebo olivy.