Kuskus s cuketou a parmezánem recept


Kuskus s cuketou a parmezánem recept.

Ingredience:
- 200g kuskusu
- 1 středně velká cuketa
- 50g parmezánu (nebo podle chuti)
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petržel)
- Možná přidání: cherry rajčata pro barevnost a svěžest

Recept:

1. Příprava kuskusu: Vezměte kuskus a připravte ho podle návodu na obalu. Obvykle to znamená, že kuskus zalijete horkou vodou nebo vývarem, zakryjete a necháte několik minut nabobtnat. Poté kuskus promíchejte vidličkou, aby se zrnka oddělila.

2. Příprava cukety: Mezitím omyjte cuketu a nakrájejte ji na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nasekaný stroužek česneku. Nechte chvíli osmahnout, ale dávejte pozor, aby se česnek nepřipálil.

3. Smažení cukety: Přidejte nakrájenou cuketu na pánev a smažte na středním ohni, dokud cuketa nezměkne a nezačne získávat zlatavou barvu. Během smažení občas promíchejte.

4. Smíchání kuskusu s cuketou: Přidejte připravený kuskus k cuketě na pánev a dobře promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem.

5. Přidání parmezánu: Nakonec přidejte nastrouhaný parmezán (množství upravte podle chuti) a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a krásně se spojí s ostatními ingrediencemi.

6. Podávání: Podávejte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami. Pro ještě lepší chuť můžete přidat pár čerstvých cherry rajčat.

Tipy:
- Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete přidat směs vašich oblíbených grilovaných zelenin nebo nasekané ořechy pro křupavou texturu.
- Experimentujte s různými druhy sýru, pokud nemáte parmezán, skvěle se hodí i pecorino nebo dokonce čedar.
- Pokud preferujete veganskou verzi, vyměňte parmezán za veganskou alternativu nebo ho zcela vynechejte a přidejte více bylinek a koření pro zvýšení chuti.
- Aby jídlo bylo ještě šťavnatější, můžete přidat trochu citronové šťávy nebo balsamikového octa při podávání.