Kuskus s čočkou, paprikou a sušenými rajčaty recept.
Kuskus s čočkou, paprikou a sušenými rajčaty je lahodné vegetariánské jídlo, které můžete podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu. Toto jednoduché a zdravé jídlo se stane oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.
Ingredience:
- 1 hrnek kuskusu
- 1 hrnek červené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1/2 hrnku sušených rajčat (namočených v teplé vodě)
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- Čerstvá petrželka na ozdobení
Recept:
1. Kuskus si připravte podle návodu na obalu. Obvykle to znamená přelití kuskusu horkou vodou nebo vývarem, zakrytí a nechání nabobtnat.
2. Červenou čočku omyjte a vařte v mírně osolené vodě dokud není měkká, zhruba 20 minut. Poté sceďte.
3. Na pánvi na střední teplotě rozehřejte olivový olej. Přidejte jemně nasekanou cibuli a česnek, restujte do zlatova.
4. Přidat na kostičky nakrájené papriky a sušená rajčata (předem nakrájená), smažte dokud papriky nezměknou.
5. Do směsi vmíchejte vařenou čočku, kuskus, římský kmín a mletou papriku. Osolte a opepřete dle chuti. Dobře promíchejte a nechte na mírném ohni prohřát.
6. Podávejte teplé nebo vychlazené, ozdobené petrželkou.
Tipy:
- Pro další chuť můžete přidat kousky černých oliv nebo kapary.
- Pokud hledáte pikantnější variantu, přidejte do směsi trochu čili papričky nebo kapku ostré omáčky.
- Toto jídlo je skvělé i jako studená salátová příloha k grilovanému masu či zelenině.
- Pro veganskou verzi se ujistěte, že veškeré ingredience splňují veganské standardy, zejména v případě použití bujónu pro přípravu kuskusu.
Toto jídlo je nejen chutné, ale i velmi zdravé, plné bílkovin a vlákniny, které jsou skvělé pro vaše trávení a celkové zdraví. Užijte si vaření!