Kuřecí stehna na kyselém zelí recept.
Kuřecí stehna na kyselém zelí jsou tradiční a chutný pokrm, který kombinuje jemné maso s pikantní chutí kyselého zelí. Tento recept je jednoduchý a připravíte ho s několika základními ingrediencemi.
Ingredience:
- 4 kuřecí stehna
- 500 g kyselého zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička sladké papriky
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje pro smažení
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno. Kuřecí stehna opláchněte, osušte a osolte a opepřete z obou stran.
2. Na velké pánvi nebo v hlubokém hrnci rozehřejte olej a kuřecí stehna na něm ze všech stran krátce opečte, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté je vyjměte a odložte stranou.
3. Na témže oleji osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte česnek a směs osmažte ještě asi minutu. Přidejte sladkou papriku a promíchejte.
4. Vložte zpět do pánve kuřecí stehna, přidejte kyselé zelí (pokud je příliš kyselé, můžete ho předem mírně vymáčknout), bobkový list a zalijte bílým vínem a kuřecím vývarem. Přiveďte k varu.
5. Po dosažení varu snižte teplotu, pokryjte pokrm poklicí a nechte pomalu dusit asi 45 minut, dokud nejsou kuřecí stehna měkká.
6. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Tipy:
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, můžete přidat do zelí kousek sušeného hřibu nebo několik kapek worcesterské omáčky.
- Pro zahuštění omáčky můžete na konci vaření přidat trochu rozpuštěné mouky ve vodě.
- Tento pokrm výborně doplní bramborová kaše nebo pečivo.
- Jestliže dáváte přednost zdravější variantě, kuřecí stehna můžete nejdříve opečení na pánvi vynechat a přímo je dusit se zelím a ostatními ingrediencemi, čímž ušetříte několik lžic oleje.