Kuřecí / králičí ragú s hlívou recept.
Pro přípravu kuřecího nebo králičího ragú s hlívou budete potřebovat následující ingredience
kuřecí nebo králičí maso cca 500 gramů
hlíva ústřičná 300 gramů
cibule 1 velká
česnek 2 stroužky
mrkev 1 velká
celer 1 stonka
rajčatový protlak 2 lžíce
bílé víno 100 ml
kuřecí nebo zeleninový vývar 500 ml
sůl
pepř
majoránka
olej
Postup přípravy
Masu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Mrkev a celer očistěte a nakrájejte na malé kousky nebo plátky. Hlívu očistěte a roztrhejte na menší kousky.
Na oleji zpěňte cibuli, až bude sklovatá, přidejte česnek, mrkev a celer a restujte asi 5 minut. Přidejte maso a opečte, dokud není ze všech stran zlatohnědé. Poté přilijte bílé víno a nechte alkohol vyvařit.
Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a zalejte vývarem. Osolte, opepřete a přidejte majoránku. Vařte na mírném ohni asi 45 minut. 15 minut před koncem vaření přidejte hlívu a dovařte.
Tipy pro dokonalé ragú
Použijte kvalitní maso, ideálně od farmáře.
Bílé víno můžete nahradit červeným pro intenzivnější chuť.
Pro zahuštění omáčky můžete na konci přidat trochu smetany nebo rozšlehanou směs mouky a vody.
Podávejte s knedlíkem, bramborami nebo čerstvým chlebem.