Kuře v drnech recept.
Kuře v drnech je tradiční a velmi oblíbené jídlo, které kombinuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí. Zde je přehled toho, co budete potřebovat, postup přípravy a několik užitečných tipů, jak toto jídlo učinit ještě lepším.
Ingredience:
- 1 celé kuře (cca 1,5 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 cibule, nakrájená na čtvrtky
- 1 citron, nakrájený na čtvrtky
- 1 hrnek vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
2. Kuře důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami.
3. V malé misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, papriku, tymián a rozdrcený česnek. Tuto směs poté rovnoměrně vetřete do kuřete zvenku i zevnitř.
4. Cibuli a citron vložte do dutiny kuřete.
5. Kuře položte do pekáčku prsama nahoru a do pekáčku přidejte hrnek vývaru.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 20 minut, nebo dokud nebudou stehna snadno propichovatelná vidličkou a teploměr vložený do nejsilnější části stehna neukazuje minimálně 75 stupňů Celsia.
7. Během pečení kuře občas podlévejte šťávou z pekáčku.
8. Po dopečení nechte kuře před krájením odpočinout alespoň 10 minut.
Tipy:
- Pro ještě šťavnatější kuře můžete pod kůži vložit plátky másla nebo čerstvé bylinky.
- Aby kuře mělo krásně křupavou kůrku, můžete posledních 10 minut pečení zvýšit teplotu trouby.
- Přidávání citronu a bylinek do dutiny kuřete přidává masu další vrstvu chuti.
- Zbylou šťávu z pečení můžete použít jako omáčku k podávanému pokrmu.
- Aby bylo kuře ještě aromatickější, můžete do pekáčku přidat i další zeleninu jako jsou brambory, mrkev nebo batáty, které se upečou v šťávě z kuřete.
Toto jídlo je skvělé servírováno s čerstvým salátem nebo pečenou zeleninou. Užijte si přípravu a hlavně chuť tohoto tradičního pokrmu!