Kuře s nádivkou recept.
Ingredience:
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
- 200 g starého chleba nebo housky
- 100 ml mléka
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 1 vejce
- Sůl
- Pepř
- Majoránka
- Petrželka
- 1 lžíce oleje
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Chléb nebo housky nakrájejte na kostičky a zalijte teplým mlékem, aby se dobře nasákly.
3. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi na rozpuštěném másle cibuli a česnek zlehka osmahněte.
4. Měkký chléb vložte do mísy, přidejte osmaženou cibuli s česnekem, vejce, nasekanou petrželku, sůl, pepř a majoránku. Dobře promíchejte.
5. Kuře důkladně omyjte a osušte. Zevnitř i zvenku osolte a opepřete.
6. Nádivkou naplňte dutinu kuřete. Pokud je potřeba, otvory uzavřete kuchyňským provázkem.
7. Kuře potřete olejem a vložte do pekáčku.
8. Pečte přibližně 1,5 hodiny, dokud kuře není zlatavé a dobře propečené. Během pečení kuře občas polévejte vlastní šťávou.
9. Hotové kuře nechte před krájením chvilku odpočinout.
Tipy:
- Chléb pro nádivku je lepší použít již trochu vyschlý, bude lépe absorbovat mléko a šťávy.
- Před pečením můžete kuře obalit v plátcích slaniny, získáte tak ještě šťavnatější maso.
- Ke změkčení nádivky můžete přidat trochu kuřecího vývaru.
- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do nádivky přidat trochu nastrouhaného jablka nebo sušené brusinky.
- Nezapomeňte kuře během pečení polévat, aby zůstalo šťavnaté. Pokud máte pocit, že kuře příliš rychle tmavne, přikryjte ho alobalem.