Kuře po semilsku recept


Kuře po semilsku recept.

Kuře po semilsku je tradiční české jídlo, které spojuje chutě kuřecího masa s bohatou omáčkou a zeleninou. Tento recept je ideální pro rodinný oběd nebo večeři.

Ingredience
Pro přípravu kuřete po semilsku budete potřebovat následující suroviny:
kuřecí stehna nebo prsa asi 1 kg, cibule 2 velké, papriky 2 (nejlépe různobarevné), rajčatový protlak 2 lžíce, mouka 3 lžíce, sladká paprika 1 lžička, kmín mletý 1 lžička, sůl, pepř, olej pro smažení, voda nebo vývar asi 500 ml, smetana na vaření 200 ml

Recept
Začněte tím, že kuřecí maso očistíte a nakrájíte na menší kousky. Osolte a opepřete. V hlubší pánvi rozehřejte olej a kuřecí kousky na něm zprudka osmahněte dozlatova. Jakmile je kuře opečené, vyjměte ho a odložte stranou.
Na stejném oleji pak osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidejte papriku nakrájenou na proužky a míchejte, dokud zelenina nezměkne.
Poté přisypte mouku a míchejte, dokud se nezačne lehce zlato hnědit. Přidejte sladkou papriku a kmín, promíchejte a ihned zalijte vodou nebo vývarem. Dobře promíchejte, aby jste rozpustili všechny hrudky.
Vraťte kuře do pánve, přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Nechte pomalu dusit pod pokličkou na středním plameni asi 30 minut, dokud není kuře měkké.
Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a ještě chvíli povařte. Chuť omáčky si ověřte a případně dochuťte solí a pepřem.

Tipy
Podávejte s knedlíkem, rýží nebo pečivem, které skvěle doplní omáčku. Pro zvýraznění chuti můžete do omáčky přidat trochu čerstvého tymiánu nebo marjoránky. Pokud máte rádi pikantnější verzi, přidejte do omáčky trochu chilli papričky.