Kuře pečené na halali recept.
Ingredience:
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička mletého černého pepře
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 velká cibule, nakrájená na osminy
- 2 mrkve, nakrájené na kousky
- 2 stonky celeru, nakrájené na kousky
- 1 citron, nakrájený na čtvrtky
- 100 ml bílého vína nebo kuřecího vývaru (pro vlhčí variantu)
Recept:
1. Příprava kuřete: Vyjměte kuře z lednice alespoň 30 minut před pečením, aby dosáhlo pokojové teploty. Předehřejte troubu na 190°C.
2. Ochucení kuřete: Kuře důkladně osušte papírovými utěrkami. V malé misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn, tymián a rozdrcený česnek. Tuto směs rovnoměrně vtřete do vnější a vnitřní strany kuřete.
3. Náplň: Vnitřek kuřete naplňte čtvrtkami citronu, několika kusy cibule a pár stroužky česneku. Zbytek cibule, mrkve a celeru rozložte na dno pekáče.
4. Pečení: Kuře položte na zeleninu v pekáči prsíčky nahoru. Přidejte bílé víno nebo kuřecí vývar do pekáče pro vlhčí výsledek. Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 20 minut, nebo dokud nebudou stehna kuřete mít vnitřní teplotu 74°C. Během pečení kuře občas přelévejte výpekem z pekáče.
5. Odpočinek a servírování: Po upečení nechte kuře před krájením odpočívat 10-15 minut. To umožní šťávám, aby se rovnoměrně rozložily.
Tipy:
- Pro křupavější kůži nechte kuře odpočívat v lednici odhalené přes noc, aby kůže vyschla.
- Rozmarýn a tymián lze nahradit jakýmikoli vašimi oblíbenými bylinkami.
- Pečení s víkem nebo alobalem udrží kuře vláčnější, ale pro křupavější kůži pečte bez krytí.
- Zbytky zeleniny a kosti můžete využít pro výrobu domácího kuřecího vývaru.
Dobrou chuť!