Kuře na moravance recept


Kuře na moravance recept.

Kuře na moravance je tradiční české jídlo, které potěší mnohé milovníky dobrého jídla. Zde je recept, jak na to:

**Ingredience**
- 1 celé kuře (přibližně 1,5 kg)
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 ml bílého vína
- 400 g smetany ke šlehání
- 2 lžíce sladké papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- Majoránka dle chuti
- Olej na smažení

**Postup**
1. Kuře očistěte, omyjte a osušte. Pak ho naporcujte na menší kousky. Osolte a opepřete.
2. Na velké pánvi nebo v hlubokém kastrolu rozehřejte olej a kousky kuřete na něm zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Až je kuře opečené, vyjměte ho a odložte stranou.
3. Na témže oleji poté osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, až zezlátne. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a papriku, krátce osmažte.
4. Přilijte bílé víno a nechte alkohol vyvařit.
5. Poté přidejte zpět do pánve kuře, přilijte trochu vody a dusíte pod pokličkou na mírném ohni asi 45 minut, dokud není kuře měkké.
6. Nakonec přilijte smetanu, promíchejte a když je omáčka dostatečně hustá, ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Nechte ještě chvíli povařit a pak můžete podávat.

**Tipy**
- Kuře na moravance chutná nejlépe se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší.
- Aby bylo kuře krásně šťavnaté a omáčka bohatá na chuť, nevynechejte pomalé dušení s víkem na pánvi.
- Pro zjemnění chuti můžete do omáčky přidat i trochu medu.
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, přidejte do omáčky trochu chilli papričky.

Užijte si skvělou chuť tohoto tradičního českého jídla!