Kulaté koláčky recept.
Ingredience pro kulaté koláčky zahrnují mouku, cukr, máslo, vejce, kypřící prášek a podle chuti můžete přidat vanilkový extrakt nebo citronovou kůru pro lepší aroma.
Recept na přípravu kulatých koláčků začíná smícháním mouky a kypřícího prášku. V jiné misce utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a vanilkový extrakt nebo citronovou kůru a dobře promíchejte. Postupně přidávejte suchou směs do této mokré směsi, až vznikne hladké těsto. Těsto nechte chvíli odpočinout v chladničce.
Po odpočinutí těsto vyválejte na pomoučené ploše na tloušťku asi 5 mm. Vykrájejte kulaté formičky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-12 minut nebo dokud koláčky nezačnou zlátnout. Po upečení nechte koláčky chvilku vychladnout na plechu a pak je přemístěte na mřížku, aby dokonale vychladly.
Tipy pro dokonalé kulaté koláčky:
1. Přidání malého množství soli do těsta může zvýraznit chutě.
2. Pro ještě lepší chuť můžete do těsta vmíchat nasekané ořechy nebo čokoládové kousky.
3. Pokud máte rádi ovocné chutě, přidejte do těsta sušené ovoce jako jsou rozinky nebo kousky sušených meruněk.
4. Po upečení můžete koláčky pocukrovat moučkovým cukrem nebo je polévat čokoládovou polevou pro sladší variantu.