Kulajda se zastřenými vejci recept


Kulajda se zastřenými vejci recept.

Kulajda je tradiční česká polévka, která kombinuje krémovost, kyselost a specifickou chuť díky použití kopru. Zde je recept na kulajdu se zastřenými vejci, který je jednoduchý a chutný.

**Ingredience:**

- 500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžíce másla
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 400 g brambor
- 2 lžíce hladké mouky
- Voda
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 svazek čerstvého kopru
- 4 vejce
- 100 ml bílého octa (pro zastření vajec)

**Postup:**

1. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
2. Na pánvi rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibuli, dokud nezměkne. Přidejte česnek a smažte další minutu.
3. Přidejte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří světlá roux (směs másla a mouky), která je zlatavá.
4. Pomalu přilévejte vývar, neustále míchejte, aby se předešlo hrudkám.
5. Přidejte nakrájené brambory do polévky a vařte, dokud nejsou měkké.
6. Přilijte smetanu, přidejte nasekaný kopr (nechejte si trochu na ozdobu) a ochutnejte polévku solí a pepřem. Vařte na mírném ohni, aby se chutě spojily, ale směs se nevařila.
7. V jiném hrnci přiveďte vodu s octem k varu. Vejce rozklepněte do šálku a opatrně je přelijte do vody s octem. Vařte 3-4 minuty pro zastřená vejce.
8. Polévku nalijte do talířů, do každého vložte zastřené vejce a ozdobte čerstvým koprem.

**Tipy:**

- Pro zjemnění chuti můžete do polévky přidat trochu cukru.
- Kyselost můžete upravit přidáním octa přímo do polévky podle chuti.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat více brambor nebo mouky.
- Pro vegetariánskou variantu použijte zeleninový vývar a zkontrolujte, že smetana splňuje vaše dietní požadavky.

Doufám, že si tuto tradiční českou polévku užijete.