Kukuřičná polévka s mrkví recept


Kukuřičná polévka s mrkví recept.

Ingredience pro kukuřičnou polévku s mrkví:

- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 střední mrkve, nakrájené
- 400 g mražené nebo konzervované kukuřice
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý petržel nebo pažitka pro ozdobu

Recept:

1. Na středním ohni zahřejte olivový olej v hrnci. Přidejte nakrájenou cibuli a mrkev, osmahněte do změknutí, asi 5 minut.
2. Přidejte kukuřici do hrnce a promíchejte. Vařte další 2 minuty.
3. Přilijte zeleninový vývar. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přiklopte a nechte pomalu vařit asi 15 minut, dokud mrkev není měkká.
4. Odeberte část zeleniny a kukuřice lžící a odložte stranou. Zbytek polévky rozmixujte ponorným mixérem, dokud není hladký.
5. Vraťte odloženou zeleninu a kukuřici do hrnce. Přilijte smetanu, promíchejte a ohřejte. Nechte opět přejít k varu. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
6. Polévku podávejte ozdobenou čerstvými bylinkami.

Tipy:

- Pro veganskou verzi polévky použijte rostlinnou smetanu místo smetany na vaření.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu červené papriky nebo chilli vloček během sautování zeleniny.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat lžíci kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě a nechat polévku chvíli povařit, dokud nezhoustne.
- Tato polévka je výborná i s kousky kuřecího masa nebo šunky pro dodatečnou chuť a výživu.