Kugel s rýží na sladko recept


Kugel s rýží na sladko recept.

Ingredience, které budete potřebovat k přípravě sladkého rýžového kugelu, zahrnují rýži, mléko, cukr, vanilkový extrakt, máslo, rozinky, vejce a trochu soli. Můžete přidat také mletou skořici nebo citronovou kůru pro zvýraznění chuti.

Nejprve uvařte rýži v mírně osolené vodě dokud není poloměkká. Poté slijte přebytečnou vodu. V jiném hrnci přiveďte k varu mléko s cukrem a vanilkovým extraktem. Přidejte poloměkkou rýži do mléka a vařte na mírném ohni, dokud rýže není úplně měkká a většina mléka není absorbována. Občas zamíchejte, aby se rýže nepřipalovala.

Mezitím si v míse rozšlehejte vejce s trochou mléka a přidejte rozinky, které jste možná předem namočili v rumu nebo jiném likéru pro intenzivnější chuť. Tuto směs pak pomalu, za stálého míchání, přilijte do vařící se rýže. Přidejte kousek másla pro krémovější konzistenci a mletou skořici nebo citronovou kůru dle chuti.

Promíchejte vše do hladka a nechte ještě chvíli na ohni, aby se vejce zahřála a směs se spojila. Dbejte na to, aby směs nezačala vřít, vejce by se mohla srazit.

Nakonec směs přelijte do vymazané pekáčové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsius asi 20 minut, nebo dokud povrch nezhnědne a kugel ztuhne.

Tip: Podávejte teplý s vanilkovou zmrzlinou nebo studený s ovocnou omáčkou. Můžete také přidat na vrch oříšky nebo smetanu pro bohatší servírování.

Tento tradiční dezert můžete servírovat jako sladkou večeři nebo jako pohostinný pokrm při různých příležitostech.