Krůtí stehna s fazolemi recept.
Ingredience:
- Krůtí stehna (2 ks, cca 1,5 kg)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej (2 lžíce)
- Cibule (1 ks, nakrájená)
- Česnek (3 stroužky, nasekaný)
- Mrkev (2 ks, nakrájená)
- Žluté fazole (400 g, může být i konzervovaná)
- Čerstvý tymián (2 lžičky, může být i sušený)
- Kuřecí vývar (500 ml)
- Rajčatový protlak (2 lžíce)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C. Krůtí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete.
2. Na velké pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte krůtí stehna a opékejte je ze všech stran dozlatova, pak je vyjměte a dejte stranou.
3. Na téže pánvi přidejte trochu oleje, pokud je třeba, a přidejte cibuli a mrkev. Restujte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut. Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
4. Vraťte krůtí stehna na pánev, přidejte žluté fazole, tymián, kuřecí vývar a rajčatový protlak. Promíchejte.
5. Přiklopte poklicí nebo alobalem a dejte do předehřáté trouby. Pečte 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud nejsou krůtí stehna měkká.
6. Po uplynutí doby pečení vyjměte stehna z trouby a nechte je chvilku odpočinout před podáváním.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do receptu trochu chilli vloček.
- Na dokonalé zjemnění masa můžete přidat do pekáče pár lístků bobkového listu.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo rýží, které skvěle doplní šťávu a zeleninu z pekáče.
- Pokud dáváte přednost zdravější variantě, můžete místo klasických fazol použít fazole adzuki nebo černé fazole, které jsou bohaté na živiny a vlákninu.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do pekáče přidat čtvrtky brambor, které se upečou do měkka společně s ostatními ingrediencemi.