Krupicový nákyp recept.
Ingredience pro krupicový nákyp:
- 1 litr mléka
- 200 g krupice
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
- ovoce podle chuti na ozdobu nebo přílohu
Recept na krupicový nákyp:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Formu na pečení vymažte máslem.
2. V kastrůlku přiveďte k varu mléko. Pomalu vsypte krupici a za stálého míchání vařte, dokud směs nezhoustne. Poté odstavte z ohně.
3. Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
4. Do vychladlé krupicové kaše vmíchejte žloutkovou směs.
5. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně vmíchejte do krupicové směsi.
6. Připravenou směs nalijte do vymazané formy.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut, nebo dokud nákyp neztuhne a nezíská zlatavou barvu.
8. Po upečení nechte nákyp chvíli odpočinout, poté posypte moučkovým cukrem a podávejte s ovocem dle chuti.
Tipy pro dokonalý krupicový nákyp:
- Pro zvýraznění chuti můžete do krupicové směsi přidat citronovou kůru nebo lžíci rumu.
- Ovoce můžete přidat buď přímo do směsi před pečením, nebo nákyp ozdobit čerstvým ovocem po upečení.
- Pro křupavější povrch můžete před pečením posypat vrch nákypu trochou krupice nebo cukru.
- Dbejte na to, aby bílky byly opravdu tuhé, to zaručí, že nákyp bude nadýchaný.
- Pokud máte rádi vlhčí nákyp, můžete do směsi přidat trochu smetany nebo jogurtu.
- Krupicový nákyp můžete podávat nejen s ovocem, ale také s ovocnými kompoty, šlehačkou nebo vanilkovou omáčkou pro ještě bohatší chuťový zážitek.