Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou recept


Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou recept.

Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou jsou sladkým a chutným jídlem, které se hodí jako dezert nebo jako hlavní jídlo. Příprava není složitá a výsledek stojí za to.

Ingredience:
- 200 g pšeničné krupice
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 500 g jahod
- 100 g cukru (může být i méně, záleží na sladkosti jahod)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový cukr
- Máslo a strouhanka pro vysypání formy

Recept:
1. Nejprve připravíme knedlíky. Mléko přivedeme k varu a za stálého míchání vsypeme krupici. Vaříme na mírném ohni asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Poté odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout.
2. Do vlažné krupicové směsi vmícháme vejce a špetku soli, až získáme hladké těsto. Těsto necháme chvíli odpočinout.
3. Mezitím si připravíme jahodovou omáčku. Jahody omyjeme, odstraníme stopky a nakrájíme na menší kusy. V hrnci je smícháme s cukrem a trochou vody a vaříme na mírném ohni, dokud jahody nezměknou.
4. Polovinu jahod vyjmeme a zbytek rozmixujeme ponorným mixérem. Jahody vrátíme do omáčky, přidáme kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec přidáme vanilkový cukr.
5. Z krupicového těsta tvarujeme malé knedlíky, které vkládáme do vroucí vody. Vaříme cca 3–5 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch. Poté je vyjmeme a necháme okapat.
6. Hotové knedlíky podáváme s jahodovou omáčkou.

Tipy:
- Pro extra chuť můžete do těsta přidat citronovou kůru.
- Jahodovou omáčku můžete zjemnit přidáním trochy smetany.
- Pokud máte raději hustější omáčku, přidejte trochu více kukuřičného škrobu.
- Knedlíky jsou skvělé i s jiným ovocným přelivem, například s malinami nebo borůvkami.

Tento recept vám umožní vytvořit lahodné a esteticky přitažlivé jídlo, které potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaše oči.