Krupicové knedlíky recept.
- Ingredience
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 150 g krupice
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce cukru (nepovinné)
- Mouka na posypání pracovní plochy
- Recept
1. V míse smíchejte mléko, vejce, krupici, polohrubou mouku, sůl a cukr, pokud jej používáte.
2. Těsto dobře promíchejte do hladka. Pokud se zdá být těsto příliš řídké, přidejte trochu více mouky, ale snažte se to nepřehánět, aby knedlíky zůstaly nadýchané.
3. Nechte těsto asi 15 minut odpočinout, aby krupice mohla nabobtnat.
4. Na lehce pomoučené pracovní ploše vytvarujte z těsta dlouhé válečky, které nakrájejte na kousky o velikosti, jakou preferujete pro své knedlíky.
5. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatek vody s trochou soli. Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte je asi 5-7 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch.
6. Vařené knedlíky vyjměte děrovanou lžící a nechte okapat.
- Tipy
- Krupicové knedlíky jsou výborné jako příloha k masovým pokrmům s omáčkou, ale skvěle se hodí i jako základ sladkých jídel, například posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem nebo ovocnou omáčkou.
- Pro aromatické knedlíky můžete do těsta přidat trochu nastrouhané citronové kůry nebo vanilkový cukr.
- Pokud máte rádi náplně, můžete do středu každého knedlíku přidat kousek ovoce, jako je jahoda nebo meruňka, než je vložíte vařit.
- Aby se vám knedlíky nepřichytávaly k sobě během vaření, nevařte jich příliš mnoho najednou a udržujte mezi nimi dostatečný odstup.
- Pro extra nadýchané knedlíky přidejte do těsta lžičku kypřícího prášku do pečiva.