Krupičný nákyp recept


Krupičný nákyp recept.

Krupičný nákyp je oblíbený český dezert, který se vyznačuje svou jednoduchostí a dobrou chutí. Ideální je jako odpolední svačina nebo sladké hlavní jídlo. Tady je postup, jak ho připravit.

Ingredience:
- 1 litr mléka
- 180 g krupice
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- máslo na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy
- moučkový cukr a skořice na posypání (nepovinné)
- ovoce nebo ovocná omáčka podle chuti (nepovinné)

Recept:
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia. Poté si vezměte větší hrnec, do kterého nalijete mléko a přivedete ho k varu. Jakmile mléko začne vařit, pomalu do něj za stálého míchání vsypáváte krupici, aby se nevytvářely hrudky. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.

Mezitím si oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do hladka. Tuto směs poté pomalu a opatrně vmíchejte do vařící se krupice. Vše důkladně promíchejte a odstavte z ohně.

V jiné míse si vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Sníh z bílků pak opatrně, ale důkladně vmíchejte do krupicové směsi. Směs by měla být lehká a vzdušná.

Vezměte si pekáč nebo zapékací formu, kterou vymažte máslem a vysypte strouhankou. Do připravené formy nalijte směs a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud nákyp nezíská zlatožlutou barvu a pevnou strukturu.

Po upečení nechte nákyp chvíli vychladnout a poté ho můžete podávat. Můžete ho posypat moučkovým cukrem a skořicí nebo podávat s ovocem či ovocnou omáčkou.

Tipy:
- Přidání ovocné vrstvy do formy před nalitím krupicové směsi může krupičnému nákypu dodat svěží chuť.
- Pokud máte rádi jemnější chuť, můžete do směsi přidat trochu citronové kůry nebo pár kapek citronové šťávy.
- Pro ještě bohatší chuť můžete použít polotučné nebo plnotučné mléko.