Křupavý koláček recept


Křupavý koláček recept.

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g vařeného a ochuceného ovocného kompotu nebo džemu na náplň

Recept:
1. V míse smíchej mouku, cukr moučka, prášek do pečiva a sůl.
2. Přidej nakrájené máslo a vejce.
3. Zpracuj těsto rukama do hladka.
4. Těsto zabal do potravinové fólie a nech odpočinout v lednici asi 30 minut.
5. Po odpočinku těsto vyválej na pomoučněném válu na tloušťku asi 0,5 cm.
6. Formu na koláč vymaž máslem a vylož vyváleným těstem.
7. Na těsto rovnoměrně rozprostři náplň z kompotu nebo džemu.
8. Zbytek těsta nakrájej na proužky a vytvoř na koláči mřížku.
9. Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut nebo do zlatova.
10. Nech vychladnout před podáváním.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžeš do těsta přidat vanilkový extrakt nebo citronovou kůru.
- Koláček je možné ozdobit před pečením posypáním mandlovými lupínky nebo hrubým cukrem pro křupavější povrch.
- Pokud nemáš kompot, můžeš použít čerstvé ovoce, jen ho předem smíchej s trochou cukru a nechte chvíli odstát.