Křupavé domácí rohlíčky recept.
- Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g másla nebo margarínu
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 1 balíček sušeného droždí (7 g)
- Recept:
1. V malém hrnci zahřejte mléko tak, aby bylo vlažné, a rozpusťte v něm cukr a droždí. Nechte 10 minut odstát, dokud směs nezačne pěnit.
2. V míse smíchejte hladkou mouku se solí. Přidejte rozpuštěné máslo nebo margarín a vejce. Poté do směsi vmíchejte i vlažnou mléčnou směs s droždím.
3. Těsto důkladně propracujte, až se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka. Pokud je naopak příliš lepivé, přisypte mouku.
4. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a každý vyválejte do tvaru trojúhelníku. Poté z trojúhelníků tvarujte rohlíčky, začínajte u širšího konce a směřujte k špičce.
6. Rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem, nechte ještě asi 15 minut odpočinout.
7. Před pečením potřete rohlíčky rozšlehaným vejcem pro křupavější povrch.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, dokud nejsou rohlíčky zlatavé.
- Tipy:
- Pro extra křupavost můžete před pečením posypat rohlíčky sezamovými semínky nebo mákem.
- Experimentujte s náplní. Před tvarováním do rohlíčků můžete do těsta přidat kousky čokolády, marmeládu nebo tvaroh pro sladkou variantu, nebo sýr a bylinky pro slanou variantu.
- Pokud chcete, aby byly rohlíčky měkké, můžete je po vyjmutí z trouby potřít máslem.
- Ujistěte se, že těsto je dobře vykynuté, protože to je klíčem k dosažení lehkých a křupavých rohlíčků.