Kroupová či pohanková bašta recept


Kroupová či pohanková bašta recept.

Kroupová či pohanková bašta je tradiční pokrm, který nabízí bohatou chut a vyváženou kombinaci ingrediencí. Ať už dáváte přednost kroupům nebo pohance, tento recept vás jistě potěší.

Ingredience:
- 200 g kroupů nebo pohanky
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petrželový kořen
- 400 g uzeného masa (může být kýta, bok, nebo i klobása)
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce sladké papriky
- Bobkový list
- Majoránka dle chuti
- Olej na smažení

Recept:
1. Kroupy nebo pohanku si připravte dle návodu na obalu. Obvykle je nutné je nejprve propláchnout a následně uvařit v osolené vodě, dokud nejsou měkké.
2. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáte nakrájený česnek a nechte chvilku společně osmahnout.
3. Přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a restujte, dokud se maso lehce neobrazí.
4. Nakrájejte mrkev a petrželový kořen na malé kostičky a přidejte k masu. Restujte do změknutí zeleniny.
5. Přidejte uvařené kroupy nebo pohanku k masu se zeleninou, promíchejte.
6. Ochutíte sladkou paprikou, solí, pepřem, bobkovým listem a majoránkou. Důkladně promíchejte a nechte na mírném ohni dusit, aby se chutě spojily. Pokud je směs příliš suchá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
7. Když je vše hotové, odstraňte bobkový list a bašta je připravena k podávání.

Tipy:
- Pokud preferujete vegetariánskou variantu, uzené maso může být nahrazeno uzeným tofu nebo uzenými seitanovými kousky.
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat kromě papriky také trochu kmínu.
- Jako příloha se hodí kyselá okurka nebo červená řepa.
- Baštu můžete servírovat s kopečkem kysané smetany na vrchu pro extra krémovost.

Tento sycený a chutný pokrm je skvělým způsobem, jak se ohřát v chladných dnech, a zároveň poskytuje spoustu energie. Experimentujte s různými druhy uzeného masa nebo zeleniny a najděte svou oblíbenou kombinaci.