Krocan recept


Krocan recept.

Recept na pečeného krocana

Ingredience:
- 1 celý krocan (přibližně 5-6 kg)
- 100 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 citron, rozpůlený
- 1 pomeranč, rozpůlený
- 1 velká cibule, nakrájená na čtvrtky
- 1 svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, petržel)

Postup:
1. Krocanovi vyjměte vnitřnosti, omyjte ho pod tekoucí vodou a osušte papírovými ručníky. Předehřejte troubu na 180°C.
2. V misce smíchejte rozpuštěné máslo, olivový olej, sůl, pepř a česnek.
3. Krocaní dutinu naplňte citronem, pomerančem, cibulí a bylinkami. Můžete použít kuchyňskou nit, aby se ingredience uvnitř nevyvalily.
4. Krocaní kůži jemně oddělte od masa na prsou a stehnech a pod ni rovnoměrně rozetřete připravenou máslovou směs.
5. Zbytek směsi vetřete zvenku na krocana.
6. Položte krocana do pekáče prsíčky nahoru a pečte v předehřáté troubě. Celkový čas pečení by měl být přibližně 3-4 hodiny, ale záleží na velikosti krocana. Doporučená vnitřní teplota masa je 75°C.
7. Během pečení krocana občas přelévejte vypečenou šťávou, aby zůstal šťavnatý.
8. Hotového krocana nechte před krájením odpočívat alespoň 20 minut.

Tipy:
- Pro extra křupavou kůžičku můžete krocana v poslední půlhodině pečení pečit při vyšší teplotě (200°C).
- Aby se předešlo vysušení bílého masa, můžete prsa krocana během pečení přikrýt alobalem.
- Z vypečené šťávy a trochy mouky můžete připravit vynikající omáčku.
- Při plnění krocana se snažte ingredience nechat volnější, rozpínají se během pečení.