Krkovička na zelí s noky recept.
Krkovička na zelí s noky je tradiční české jídlo, které kombinuje jemné maso, pikantní zelí a domácí noky. Tento recept je ideální pro chladnější dny a určitě zahřeje každého, kdo si jej vychutná. Připravte si k němu všechny ingredience a pusťte se do vaření.
Ingredience:
- 1 kg krkovičky
- 500 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml piva (nejlépe tmavého)
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky (na noky)
- 1 vejce
- Špetka soli
Recept:
1. Krkovičku očistěte, pokud je třeba, a nakrájejte na menší kousky. Osolte, opepřete a posypte kmínem.
2. Na velké pánvi rozpalte olej nebo sádlo a krkovičku ze všech stran opečte dozlatova.
3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
4. Přidejte kysané zelí (pokud je příliš kyselé, můžete ho předem propláchnout), cukr a promíchejte.
5. Zasypejte lžící mouky, krátce osmažte a pak zalijte pivem. Promíchejte, přiklopte a duste na mírném ohni asi hodinu a půl, dokud není maso měkké.
6. Mezitím si připravte noky. Brambory uvařte ve slupce, oloupejte je a nastrouhejte. Přidejte mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte těsto.
7. Z těsta tvořte na pomoučněné ploše válečky a krájejte je na malé kousky. Vařte v osolené vodě, dokud není všechny nevyplavou na povrch.
8. Krkovičku na zelí podávejte s hotovými noky.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete přidat do zelí trochu papriky nebo chilli.
- K jídlu se hodí vydatný chléb nebo čerstvě upečené rohlíky.
- Noky můžete ochutit i jemně nastrouhaným muškátovým oříškem pro specifičtější chuť.
- Pokud chcete krkovičku na zelí zjemnit, můžete přidat do omáčky lžíci smetany nebo zakysané smetany a nechat ji ještě chvilku provařit.
Tento recept je vynikající volbou pro nedělní oběd nebo kdykoli, kdy si chcete pochutnat na bohatém a srdnatém jídle.