Kringel s lískovými ořechy z Remosky recept


Kringel s lískovými ořechy z Remosky recept.

Ingredience pro kringel s lískovými ořechy z Remosky zahrnují 500 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 250 ml mléka, 1 vejce, 100 g cukru, 100 g másla, špetku soli, 200 g mletých lískových ořechů, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka pro náplň a 1 vejce na potření.

Recept na přípravu kringlu začíná přípravou těsta. V míse smíchejte mouku se sušeným droždím. V kastrůlku ohřejte mléko s máslem a cukrem, dokud není máslo rozpuštěné a směs teplá (nikoli horká). Tuto směs přilijte do mísy s moukou, přidejte vejce a špetku soli a zpracujte v hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím připravte náplň smícháním mletých lískových ořechů s moučkovým cukrem a mlékem, aby vznikla hladká pasta. Když je těsto vykynuté, rozválejte ho na pomoučněné pracovní ploše na obdélník a rovnoměrně rozetřete připravenou náplň. Těsto poté pečlivě srolujte podél delší strany, aby vzniklo dlouhé těsto. To pak zkrouťte do tvaru kruhu a spojte konce dohromady, aby vznikl kringel. Přenesete do vymazané Remosky, povrch potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě asi 15 minut kynout.

Remosku předehřejte a pak pečte kringel na střední teplotu přibližně 35-45 minut, dokud není krásně zlatavý a upečený. Po upečení nechte kringel chvilku vychladnout, než ho podáváte.

Tipy pro dokonalý kringel:
- Před přidáním do mouky ujistěte se, že směs mléka, másla a cukru není příliš horká, aby nedošlo k zabíjení droždí.
- Když tvarujete kringel, snažte se udržet tloušťku těsta stejnou po celé délce, aby se pekl rovnoměrně.
- Kringel můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo politý čokoládovou polevou pro extra sladký zážitek.