Krevety s citronovou omáčkou recept.
Ingredience:
- 500 g krevet, oloupaných a zbavených střívek
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- Šťáva z 1 citronu
- 100 ml smetany na vaření
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Recept:
1. Na středně silném ohni rozehřejte olivový olej na pánvi.
2. Osolte a opepřete krevety. Přidejte je na pánv a smažte z každé strany asi 2-3 minuty, dokud nebudou růžové a plně uvařené. Poté krevety odložte na stranu.
3. Na téže pánvi přidejte trochu více olivového oleje, pokud je potřeba. Přidejte cibuli a česnek a smažte, dokud nezměknou, asi 2 minuty.
4. Přidejte citronovou šťávu a smetanu. Vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezačne houstnout, přibližně 5 minut.
5. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a vrátíte krevety do pánve. Promíchejte, aby se krevety obalily omáčkou a prohřály, asi 1-2 minuty.
6. Omáčku dochutíte podle potřeby solí a pepřem.
7. Podávejte okamžitě, ozdobené čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu červené papriky nebo čerstvé chilli.
- Pro bohatší citronovou chuť můžete do omáčky přidat i několik plátků citronu.
- Tento recept se skvěle hodí k různým druhům těstovin nebo jako náplň do pečiva pro vytvoření lahodných sendvičů.
- Nebojte se experimentovat s bylinkami; místo petrželky můžete použít například čerstvý kopr nebo bazalku pro odlišnou chuť.