Krevety po Thajsku recept.
Ingredience:
- 500 g krevet, oloupaných a zbavených střívek
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1 zelená paprika, nakrájená na tenké proužky
- 1/2 lžičky chilli vloček, nebo podle chuti
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- Šťáva z 1 limetky
- Několik lístků čerstvé bazalky nebo koriandru pro ozdobu
- Vařená rýže nebo rýžové nudle k podávání
Recept:
1. Na středně silném ohni rozpal olej ve velké pánvi nebo woku.
2. Přidej česnek a krátce ho osmaž, dokud nezačne vonět.
3. Přidej krevety a smaž je, dokud nezrůžoví a nebudou pevné na dotek. To by mělo trvat zhruba 3-4 minuty. Poté je vyjměte z pánve a odložte.
4. Do stejné pánve přidej červenou a zelenou papriku a smaž pár minut, dokud nezměknou.
5. Vrať krevety zpět do pánve a přidej chilli vločky, rybí omáčku, sójovou omáčku a třtinový cukr. Dobře promíchej a smaž vše dohromady zhruba 2 minuty, dokud nejsou krevety obalené omáčkou.
6. Odstav z ohně a zakápni šťávou z limetky. Promíchej.
7. Před podáváním posyp lístky bazalky nebo koriandru.
Tipy:
- Pokud máš rád ostřejší jídla, klidně přidej více chilli vloček nebo použij čerstvé chilli papričky.
- Krevety můžeš nahradit kuřecím masem nebo tofu pro vegetariánskou verzi.
- Pro ještě bohatší chuť můžeš přidat trochu kokosového mléka, to dodá pokrmu krémovější konzistenci.
- Podávej s vařenou jádrovou rýží nebo rýžovými nudlemi a svěžím zeleninovým salátem pro kompletní thajský zážitek.