Křenová omáčka s vejcem recept.
Křenová omáčka s vejcem je tradiční české jídlo, které se vyznačuje svěží a pikantní chutí. Pro její přípravu budete potřebovat následující ingredience:
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 l vývaru (může být zeleninový, hovězí nebo kuřecí)
- 100 g strouhaného křenu (čerstvého nebo z lahvičky)
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 2 lžíce cukru
- Sůl a bílý pepř podle chuti
- 4 vařená vejce
- Nasekaná petrželka na ozdobu
Postup přípravy:
1. Rozehřejte máslo v hrnci a přidejte mouku. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezíská zlatavou barvu, abyste připravili jíšku.
2. Pomalu přilévejte vývar k jíšce, neustále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek. Vařte, dokud omáčka nepřestane být řídká.
3. Přidejte strouhaný křen, ocet nebo citronovou šťávu a cukr. Dobře promíchejte a ochutnejte. Podle potřeby přidejte sůl a bílý pepř. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, aby se chutě spojily.
4. Omáčku podávejte přelitou přes na čtvrtky nebo plátky nakrájená vařená vejce. Na závěr omáčku posypte nasekanou petrželkou.
Tipy pro dokonalou křenovou omáčku:
- Pokud používáte čerstvý křen, nezapomeňte ho dobře očistit a nastrouhat. Čerstvý křen dodá omáčce intenzivnější chuť.
- Chcete-li dosáhnout hladké omáčky, použijte k přípravě jíšky sítko, přes které prosijete mouku. Tím se vyhnete vzniku hrudek.
- Pro lehkou pikantní variantu můžete do omáčky přidat trochu smetany nebo zakysané smetany, což omáčce dodá jemnější chuť.
- Křenová omáčka vynikající doplňuje masové pokrmy, zejména pak vařené hovězí nebo pečenou sekanou.
Vyzkoušejte tuto lahodnou omáčku jako doplněk k vašemu oblíbenému jídlu a užijte si její jedinečnou chuť.