Krémové kapustové rizoto nejen pro děti recept.
Krémové kapustové rizoto nejen pro děti je skvělým způsobem, jak zařadit do jídelníčku více zeleniny. Je to jídlo plné chuti, které ocení celá rodina. Příprava tohoto jídla není složitá a výsledkem je lahodný a vyvážený pokrm.
Ingredience:
- 1 malá hlávka bílé kapusty
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g rýže arborio (speciální rýže na rizoto)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g tvrdého sýra (např. parmazán)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíce másla
- Čerstvá petrželka pro ozdobení
Recept:
1. Kapustu očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nasekáme.
2. V hluboké pánvi nebo hrnci na středním ohni rozehřejeme olivový olej a přidáme cibuli. Restujeme, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidáme česnek a restujeme další 1-2 minuty, než se uvolní jeho aroma.
4. Do pánve přidáme nakrájenou kapustu a trochu soli. Kapustu mícháme, dokud nezměkne a lehce se zkaramelizuje.
5. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmahneme, dokud není sklovitá.
6. Začneme postupně přilévat vývar. Přidáváme po naběračkách a vždy počkáme, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu, než přidáme další. Tento proces trvá přibližně 18-20 minut, nebo dokud rýže není al dente.
7. Jakmile je rýže uvařená, přidáme nastrouhaný sýr a máslo. Důkladně promícháme, dokud nevznikne krémová konzistence.
8. Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
9. Rizoto podáváme ihned, ozdobené čerstvou petrželkou.
Tipy:
- Místo bílé kapusty můžete použít i červenou kapustu pro jinou chuť a barvu.
- Pokud chcete rizoto obohatit o bílkoviny, můžete přidat kuřecí prsa nakrájená na malé kousky. Přidejte je do pánve po osmažení cibule.
- Pro veganskou verzi vynechte sýr a máslo a nahraďte je veganskými alternativami.
- Toto jídlo je skvělé i v případě, že máte zbytky vařené rýže. Stačí kapustu a cibuli usmažit podle receptu a pak přidat vařenou rýži, aby se prohřála a spojila s ostatními ingrediencemi.
Toto krémové kapustové rizoto je dokonalým příkladem toho, jak můžete snadno a chutně zařadit do jídelníčku více zeleniny. Užijte si jeho přípravu a hlavně chuť!