Krémová zeleninová polévka ala minestrone recept.
Recept na krémovou zeleninovou polévku ala minestrone je jednoduchý a zdravý způsob, jak připravit lahodnou a vydatnou polévku. Tento recept je inspirován klasickou italskou minestrone, ale má krémovější konzistenci.
**Ingredience:**
- Olivační olej - 2 lžíce
- Cibule - 1, nakrájená na kostičky
- Mrkev - 2, nakrájené na kostičky
- Celer - 2 stonky, nakrájené na kostičky
- Česnek - 3 stroužky, nasekané
- Brambory - 2, nakrájené na kostičky
- Konzervovaná rajčata v kostkách - 1 plechovka (400 g)
- Zeleninový vývar - 1 litr
- Čerstvý tymián - 1 lžička
- Čerstvý rozmarýn - 1 lžička
- Feferonka - 1, jemně nakrájená (volitelné)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř - podle chuti
- Čerstvý špenát - 2 hrsti
- Smetana nebo kokosové mléko - 200 ml pro krémovost
- Nastrouhaný parmazán - na ozdobu
**Recept:**
1. V hlubokém hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte cibuli, mrkev a celer, a smažte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut.
2. Přidejte česnek a smažte další minutu.
3. Do hrnce přidejte brambory, konzervovaná rajčata, zeleninový vývar, tymián, rozmarýn a feferonku, pokud používáte. Osolte a opepřete podle chuti. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit, dokud nejsou brambory měkké, asi 15 minut.
4. Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete polévku rozmixovat v sériích v kuchyňském robotu.
5. Přidejte špenát a smetanu nebo kokosové mléko a promíchejte, dokud špenát nezvadne a polévka se neohřeje.
6. Polévku podávejte horkou, ozdobenou nastrouhaným parmazánem.
**Tipy:**
- Pro další proteiny můžete do polévky přidat vařené čočky nebo kousky kuřecího masa.
- Pro veganskou verzi použijte kokosové mléko místo smetany a vynechejte parmazán nebo použijte veganskou alternativu.
- Tuto polévku můžete uchovávat v lednici až 3 dny nebo ji zamrazit pro pozdější použití.
- Pro zpestření můžete přidat různé druhy zeleniny podle sezóny nebo podle toho, co máte doma.