Krémová polévka z řapíkatého celeru recept


Krémová polévka z řapíkatého celeru recept.

Krémová polévka z řapíkatého celeru je jednoduchý a zdravý pokrm, který zahřeje a potěší každého, kdo má rád jemné a krémové polévky.

Ingredience:

- 500 g řapíkatého celeru
- 1 středně velká brambora
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Na ozdobu: nakrájený čerstvý řapíkatý celer, trochu smetany nebo bylinky

Recept:

1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na malé kousky. Řapíkatý celer a bramboru očistěte a nakrájejte na menší kousky.

2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud nebude sklovitá. Pak přidejte česnek a restujte další 1-2 minuty.

3. Následně do hrnce přidejte nakrájený řapíkatý celer a bramboru. Vše promíchejte a nechte restovat přibližně 5 minut.

4. Zalijte zeleninovým vývarem a nechte polévku vařit na středním plameni asi 20 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.

5. Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.

6. Do rozmixované polévky přidejte smetanu na vaření, promíchejte a ohřejte, ale už nevařte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

7. Polévku podávejte teplou, ozdobenou nakrájeným čerstvým řapíkatým celerem, trochou smetany nebo bylinkami podle vaší chuti.

Tipy:

- Polévku můžete dochutit i muškátovým oříškem nebo trochou citronové šťávy pro svěžejší chuť.
- Pro veganskou verzi využijte kokosovou smetanu místo smetany na vaření.
- Jako doplněk můžete podávat opečené krutony nebo čerstvý chléb.