Krémová polévka z brambor a pórku recept.
Krémová polévka z brambor a pórku je lahodná a zasytí. Je ideální na chladné večery.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 1 velký pórek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvý tymián nebo petržel pro ozdobu
Recept:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli s česnekem, smažte dozlatova. Poté přidejte pórek a smažte dalších 5 minut, dokud nezměkne.
3. Přidejte nakrájené brambory, zalejte vývarem a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou, což obvykle trvá asi 20 minut.
4. Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Pokud nemáte ponorný mixér, můžete polévku rozmixovat i v běžném mixéru, ale pozor na horkou tekutinu.
5. K hladkému krému přidejte smetanu, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nechte polévku ještě chvíli povařit.
6. Polévku podávejte teplou, ozdobenou čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pokud chcete polévku trochu prozářit, můžete přidat šťávu z půlky citronu.
- Pro extra krémovost můžete přidat lžíci másla nebo více smetany.
- Polévka je výborná podávaná s čerstvým chlebem nebo opečenými krutony.
- Můžete ji ozvláštnit také přidáním slaniny nebo křupavě opečených kousků chleba na vrch.
Tato polévka je skvělým způsobem, jak využít sezónní zeleninu a připravit si výživnou a lahodnou večeři.