Křemešové řezy recept


Křemešové řezy recept.

Křemešové řezy jsou tradiční a velmi oblíbený dezert, který se skládá z několika vrstev. Jde o kombinaci vláčného těsta, krémové náplně a ušlehané šlehačky, ozdobené cukrovým posypem. Zde je postup, jak tento lahodný dezert připravit.

Ingredience:

Těsto:
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 200 ml oleje
- 200 ml vody
- 400 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva

Krém:
- 1 litr mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 200 g cukru
- 250 g másla

Dále:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- cukr moučka na posypání

Recept:

1. Začněte přípravou těsta. Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, postupně přilévejte olej a vodu a nakonec vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vzniklé těsto vylejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 - 25 minut. Nechte vychladnout.
2. Připravte krém. V kastrolu smíchejte mléko, pudinkové prášky a cukr. Vařte za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Nechte směs mírně vychladnout a poté vmíchejte máslo. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlé těsto.
3. Smetanu ke šlehání vyšlehejte s vanilkovým cukrem do tuha a rozetřete ji na vrstvu krému.
4. Dezert nechte alespoň na 2 hodiny odpočinout v lednici, aby se chutě spojily.
5. Před podáváním posypte povrch cukrem moučka.

Tipy:

- Pro ještě bohatší chuť můžete do krému přidat trochu rumu nebo rozpuštěnou čokoládu.
- Při šlehání smetany přidejte špetku soli, to způsobí, že bude pevnější a na dezertu se udrží déle.
- Pokud máte rádi ovoce, můžete na vrstvu krému pokládat plátky čerstvého ovoce, například jahody nebo banány, a teprve na ně rozetřít šlehačku.
- Pro estetický vzhled můžete použít šablony a cukr moučka sypat přes ně, vytvoříte tak na povrchu dezertu zajímavé vzory.