Krém karamel - z bulharské kuchyně recept


Krém karamel je oblíbený bulharský dezert, který je známý svou jemností a sladkostí. Je to v podstatě bulharská verze klasického francouzského crème caramel. Podívejme se na ingredience, recept a několik tipů, jak připravit dokonalý krém karamel.
Ingredience:

1 litr plnotučného mléka
8 velkých vajec
200 g cukru na karamel
180 g cukru do směsi
1 vanilkový lusk nebo 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Recept:

Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
Nejprve si připravíme karamel. Do menšího hrnce dejte 200 g cukru a trochu vody, jen tolik aby byl cukr pokrytý. Vařte na mírném ohni, dokud nezačne cukr karamelizovat a mění se na zlatavě hnědou barvu. Hotový karamel nalejte do formy nebo do několika malých misek, které jste si připravili.
V míse smíchejte vajíčka s 180 g cukru, dokud nezískáte hladkou směs. Přidejte semínka z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt.
Do směsi pozvolna přilévejte mléko a stále míchejte, aby se všechny ingredience dokonale spojily.
Směs nalijte do karamelové formy nebo misek.
Formy dejte do většího pekáčku a pekáč naplňte horkou vodou tak, aby sahala do poloviny výšky forem s krémem.
Pečte ve vodní lázni asi 45 minut, nebo dokud krém neztuhne, ale stále zůstane jemně kývavý uprostřed.
Po upečení nechte krém karamel vychladnout a pak jej uložte na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice.
Před podáváním krém karamel obrátíte na talíř, aby karamel pokryl vrchní část.

Tipy:

Důležité je karamel nechat dostatečně zhnědnout, ale pozor, aby nepřipálil.
Pokud používáte vanilkový lusk, nezapomeňte ho pořádně rozříznout a vyškrabat semínka, aby byla chuť intenzivnější.
Krém karamel je ideální servírovat chlazený, takže nezapomeňte dát dezert dostatečně dlouho do lednice před podáváním.

Doufám, že si přípravu tohoto tradičního bulharského dezertu užijete a že výsledek bude lahodný!