Křehký štrůdl recept


Křehký štrůdl recept.

**Ingredience:**
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- Náplň: jablka, cukr, skořice, rozinky (množství náplně dle chuti)

**Recept:**
1. V míse smícháte mouku se špetkou soli a cukrem.
2. Přidejte vejce a změklé máslo nakrájené na malé kousky.
3. Rukama zpracujte těsto, dokud nezíská hladkou a jednolitou strukturu. Může být potřeba přidat trochu studené vody, pokud se těsto špatně drží pohromadě.
4. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladničce odpočinout aspoň 30 minut.
5. Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a smíchejte je s cukrem, skořicí a rozinkami.
6. Vyjměte těsto z chladničky, rozválejte na pomoučeném povrchu na tenký plát.
7. Na jednu polovinu plátu rozprostřete náplň, přičemž nechte kolem okrajů asi 2 cm volné.
8. Těsto pečlivě přeložte, okraje stiskněte a pevně uzavřete.
9. Položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 35-45 minut, dokud štrůdl nezíská zlatavou barvu.
10. Po upečení nechte chvíli odpočinout a poté podávejte.

**Tipy:**
- Pro extra křupavou kůrku můžete štrůdl před pečením potřít rozšlehaným vejcem.
- Pokud máte rádi bohatější náplň, můžete do ní přidat i nakrájené ořechy.
- Štrůdl může být podáván teplý nebo studený, výborně chutná s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Pokud chcete zjednodušit přípravu, můžete použít hotové listové těsto.