Křehký koláč se žampiony recept.
**Ingredience:**
- 250 g hladké mouky
- 125 g studeného másla
- 1 vejce
- Špetka soli
- 2 lžíce studené vody
- 1 cibule
- 300 g žampionů
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g tvrdého sýra
- 2 vejce
- Sůl a pepř dle chuti
- Olivový olej
**Recept:**
1. V míse smíchej mouku se špetkou soli. Přidej nakrájené studené máslo a rukama vmíchej do mouky, dokud nevznikne drobenka. Přidej vejce a vodu a zpracuj těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidej trochu vody. Vytvoř z těsta kouli, zabal do potravinové fólie a dej na 30 minut odpočinout do lednice.
2. Na troše olivového oleje osmaž na jemno nakrájenou cibuli, přidej na plátky nakrájené žampiony a restuj, dokud voda z houby nevypaří. Ochutí vejce smetanou, osol, opepři a vmíchej do směsi.
3. Vyválej těsto na pomoučeném povrchu na velikost formy, kterou jsi si připravil/a. Těsto polož do formy, přebytečné okraje odstraň.
4. Na těsto rozprostři směs žampionů a cibule. Celé to zalij směsí smetany a vejce, posyp strouhaným sýrem.
5. Peč ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 25 minut, než koláč zezlátne.
6. Před podáváním nech koláč chvíli odpočinout.
**Tipy:**
- Těsto bude křehčí, pokud budeš používat studené ingredience.
- Pro výraznější chuť můžeš přidat do náplně trochu čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu.
- Pokud máš rád/a více sýra, neváhej na koláč přidat více sýra, nebo použít směs různých druhů sýrů.
- S tímto základem můžeš experimentovat i s dalšími druhy zeleniny, například přidáním špenátu nebo sušených rajčat.