Křehký borůvkový koláč recept


Křehký borůvkový koláč recept.

Ingredience pro křehký borůvkový koláč zahrnují:

- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 400 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce citronové šťávy

Recept:

1. V míse smíchejte mouku, cukr, špetku soli a prášek do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a rychle zpracujte v těsto. Pak přidejte vejce a zpracujte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu studené vody. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na 30 minut.
2. Mezitím si připravte borůvky. Pokud používáte čerstvé, důkladně je propláchněte. Mražené borůvky nechte předem rozmrazit. Smíchejte borůvky s vanilkovým cukrem, kukuřičným škrobem a citronovou šťávou. Tato směs pomůže, aby náplň nebyla příliš tekutá.
3. Vyjměte těsto z lednice a dvě třetiny rozválejte na velikost formy. Těsto položte do formy a vytvořte okraje.
4. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou borůvkovou náplň.
5. Zbytek těsta rozválejte a pokryjte náplň. Můžete těsto nastrouhat nebo vytvořit mřížku.
6. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-45 minut, dokud není povrch zlatavě hnědý.
7. Nechte koláč vychladnout před podáváním.

Tipy:
- Pokud používáte mražené borůvky, nezapomeňte je nechat důkladně rozmrazit a zbavit přebytečné vody, aby náplň nebyla příliš vodnatá.
- Pro ještě křehčí těsto můžete do něj přidat lžičku octa nebo citronové šťávy.
- Aby byl koláč ještě aromatický, přidejte do náplně kůru z jednoho citronu.
- Pro extra křupavou kůrku můžete koláč před pečením posypat trochou cukru.
- Koláč můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.