Křehké sněhové smažené koule recept.
Ingredience:
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- Špetka soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilkového cukru)
- 120 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Olej pro smažení
- Moučkový cukr na posypání
Recept:
1. Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do velké mísy a žloutky do menší.
2. K bílkům přidejte špetku soli a začněte je šlehat, dokud nejsou pěnivé.
3. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne tuhý sníh.
4. Do žloutků přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
5. Nyní opatrně vmíchejte žloutkovou směs do bílků.
6. Prosijte mouku s práškem do pečiva a opatrně ji vmíchejte do směsi, aby se vytvořilo hladké těsto.
7. V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejte dostatečné množství oleje pro smažení.
8. Lžící nabírejte malé kousky těsta a opatrně je vkládejte do horkého oleje.
9. Smažte několik minut, dokud nejsou koule zlatavě hnědé a křupavé.
10. Hotové koule vyjměte pomocí děrované lžíce a nechte je okapat na papírových ručnících.
11. Ještě horké posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
- Pro extra chutné koule můžete do těsta přidat trochu jemně nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry.
- Místo moučkového cukru můžete koule obalit v směsi mleté skořice a cukru.
- Aby se koule nesploštily, je důležité olej dostatečně zahřát před smažením a neklást je do oleje příliš blízko sebe.
- Pokud máte rádi ovocné chutě, můžete do těsta vmíchat i malé kousky čerstvého ovoce nebo bobulí.
- Experimentujte s různými druhy mouky, například celozrnnou nebo mandlovou, pro odlišnou chuť a texturu.