Křehké jazýčky s čokoládou recept


Křehké jazýčky s čokoládou recept.

Ingredience:

- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- špetka soli
- 100 g hořké čokolády na ozdobu

Recept:

Nejprve si připravte všechny ingredience. Máslu nechte odstát na pokojové teplotě, aby bylo měkčí a lépe se s ním pracovalo. V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte měkké máslo a žloutek, a rukama vypracujte hladké těsto. Těsto poté zabalte do potravinové folie a nechte v chladničce odpočinout alespoň hodinu.

Po odpočinku těsto vyjměte z chladničky. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválejte na tloušťku asi 3 mm. Pomocí formičky nebo ostrého nože vykrajujte jazýčky. Pokud formičku nemáte, můžete těsto nakrájet na proužky velikosti přibližně 5 x 2 cm.

Připravené jazýčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Předehřejte troubu na 180°C a pečte jazýčky asi 8-10 minut nebo do zlatova. Po upečení nechte jazýčky na plechu chvíli odpočinout, poté je přendejte na mřížku, kde je nechte úplně vychladnout.

Mezitím si připravte čokoládu na ozdobu. Čokoládu nalomte na menší kousky a roztavte ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Roztavenou čokoládou poté pomocí lžičky dekorativně ozdobte jazýčky, případně je do čokolády namáčejte jedním koncem. Nechte čokoládu na jazýčcích ztuhnout.

Tipy:

1. Pro extra křehké jazýčky nepracujte s těstem více než je nutné. Přílišné hnětení těsta může způsobit, že budou pečiva tvrdší.

2. Čokoládu můžete před roztavením nakrájet na menší kousky, aby se lépe a rovnoměrněji roztavila.

3. K ozdobení můžete použít i bílou čokoládu nebo kombinovat obě pro zajímavý vizuální efekt.

4. Upečené jazýčky uchovávejte v uzavřené nádobě, aby si zachovaly svou křehkost.