Krapličky s houbami recept


Krapličky s houbami recept.

Ingredience:

- 250 g kraplí (nebo noky)
- 200 g čerstvých hub (lze použít jakýkoliv druh, např. šampiňony, lišky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 50 ml bílého vína (nepovinné)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá petrželka na ozdobu
- Oliva nebo jiný rostlinný olej

Recept:

1. Na středním plameni rozehřejte na pánvi trochu oleje. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte, až se zesklovatí.

2. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a restujte asi minutu, dokud nezačne vonět.

3. Přidejte očištěné a nakrájené houby. Restujte, dokud nezměkknou a nevyprchá z nich většina vody.

4. Přilijte bílé víno (pokud používáte) a nechte ho odpařit.

5. Přidejte smetanu, osolte, opepřete podle chuti a vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.

6. Mezitím si v osolené vodě uvařte kraplí podle návodu na obalu.

7. Uvařené kraplí scedíte a přidáte do pánve s houbovou směsí. Promíchejte a nechte na ohni ještě chvíli, aby se chutě spojily.

8. Před podáváním posypte jídlo čerstvou petrželkou.

Tipy:

- Pokud preferujete vegetariánskou variantu, víno můžete vynechat nebo nahradit zeleninovým vývarem.

- Pro intenzivnější chuť houby nejprve opečte na vyšším plameni, aby rychle získaly zlatavou barvu, a teprve poté snižte teplotu.

- Kraplíčky můžete před servírováním posypat parmazánem pro bohatší chuť.

- Experimentujte s různými druhy hub pro rozmanité varianty této pokrmy.

Toto jednoduché, ale chutné jídlo je skvělé pro večerní večeři nebo jako působivý pokrm při setkání s přáteli.