Královský štrúdl recept.
Královský štrúdl je výtečná sladkost, která potěší nejen na slavnostních tabulích. Příprava vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Tento recept vám umožní připravit štrúdl, který bude chutným a vzhledně prezentovaným dezertem.
**Ingredience:**
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml teplého mléka
- 1 sušené droždí (7g)
- 60 g cukru
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- Špetka soli
Náplň:
- 1 kg jablek
- 100 g cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 100 g rozinek
- 50 g sekaných ořechů (volitelně)
- 50 g rozpuštěného másla pro potření
**Recept:**
1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme hladkou mouku a sušené droždí. Přidáme cukr, teplé mléko, rozpuštěné máslo, vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžeme přidat trochu mouky. Těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Mezitím připravíme náplň. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. V míse smícháme jablka s cukrem, skořicí, rozinkami a sekanými ořechy.
3. Po vykynutí těsto na pomoučené pracovní ploše rozválíme na tenký plát. Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a rozložíme připravenou náplň.
4. Těsto pečlivě svineme do rolády a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Štrúdl potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-45 minut, dokud není zlatavý.
5. Po upečení necháme štrúdl chvíli odpočinout, poté můžeme krájet a podávat.
**Tipy:**
- Před pečením můžete štrúdl posypat mandlovými plátky nebo cukrem pro krásný vzhled a chuť.
- Pro extra jemnost můžete do těsta přidat lžíci kysané smetany.
- Pokud máte rádi bohatší náplň, nebojte se přidat více jablkek nebo ořechů.
- Štrúdl chutná skvěle s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Dobrou chuť!