Králík nadivoko recept


Králík nadivoko recept.

Ingredience:
králík rozdělený na porce
sůl
černý mletý pepř
majoránka
česnek
cibule
slanina
máslo
hladká mouka
zelenina - mrkev, petržel, celer
bobkový list
nové koření
bílé víno nebo voda
smetana

Recept:
Králíka očistíme, osolíme, opepříme a posypeme majoránkou. Česnek nakrájíme na plátky a králíka jím posypeme. Necháme v chladu marinovat asi 24 hodin. Druhý den králíka osušíme a na pánvi na rozehřátém másle ho zprudka opečeme dozlatova. Porce vyjmeme a odložíme stranou.

Na témže tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Když cibule zezlátne, přidáme na kolečka nakrájenou zeleninu a krátce restujeme. Pak přisypeme lžíci mouky, promícháme a chvíli opékáme. Potom vrátíme kusy králíka zpět do pánve, přidáme bobkový list, nové koření a podlijeme bílým vínem nebo vodou.

Zakryjeme a dusíme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Během dušení můžeme podle potřeby podlévat vodou nebo vínem. Krátce před dokončením přidáme smetanu, promícháme a ještě chvíli povaříme.

Tipy:
Pokud máte raději pikantnější variantu, můžete přidat více česneku nebo trochu chilli. Králík nadivoko chutná výborně s knedlíkem nebo pečenými brambory. Nezapomeňte na čerstvou zeleninu jako doplněk jídla. Jako nápoj se hodí suché bílé víno, které harmonizuje s jemnou chutí masa.