Králík na medu recept.
Ingredience:
- 1 kg králičího masa (nejlépe zadní stehna a kýta)
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 ml bílého vína
- 200 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 lžíčka sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce jablečného octa (nepovinné)
Recept:
1. Králičí maso omyjte, osušte a osolte. V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej a maso na něm ze všech stran krátce opečte, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté maso vyjměte a odložte stranou.
2. V témže hrnci přidejte trochu oleje, pokud je to potřebné, a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, až se zesklovatí. Poté přidejte nasekaný česnek a smažte další 1-2 minuty.
3. Přidejte med a nechte ho lehce karamelizovat. Poté zvyšte teplotu, přilijte bílé víno a nechte alkohol odpařit.
4. Vraťte maso do hrnce, přidejte bobkové listy, tymián nebo rozmarýn, vývar a přiveďte k varu. Pak teplotu snižte, pokličkujte a dusíte na mírném ohni 1 až 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.
5. Před koncem vaření můžete přidat lžíci jablečného octa pro zvýraznění chutě. Po dokončení vaření ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Tipy:
- Pokud máte rádi bohatší omáčku, můžete ke konci vaření směs zahustit lžící rozpuštěného másla smíchaného s moukou.
- Králičí maso je velmi jemné a snadno se připravuje přesušené, proto pozorně sledujte dobu vaření a teplotu.
- Toto jídlo se výborně hodí k podávání s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami a čerstvou zeleninou.
- Pokud chcete receptu dodat více chuti, můžete přidat trochu slaniny nebo pancetty společně s cibulí.