Králičí polévka s drožďovými knedlíčky recept.
Ingredience
# Pro králičí polévku:
- 1 kg králičích kostí nebo celého králíka (pokud použijete celého králíka, maso po uvaření odstraňte a použijte v polévce)
- 2 mrkve
- 1 petržel (nebo kořen petržele)
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- Majoránka podle chuti
- 2-3 listy bobkového listu
- 2-3 kuličky nového koření
- Voda (asi 2-3 litry, podle velikosti hrnce)
# Pro drožďové knedlíčky:
- 250 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 400-500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Recept
# Králičí polévka:
1. Králičí kosti nebo celého králíka opláchněte a dejte do velkého hrnce.
2. Přidejte očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, cibuli) a celé stroužky česneku.
3. Přidejte bobkový list, nové koření, sůl, pepř a majoránku.
4. Zalijte vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené.
5. Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni asi 2 hodiny, dokud maso není měkké. Pokud používáte celého králíka, po uvaření maso vyjměte, odstraňte z kostí a nakrájejte na menší kousky, které vrátíte do polévky.
6. Polévku přeceďte, odstraňte pevné části a vrátíte ji do hrnce. Přidejte nakrájené maso, pokud jste použili celého králíka. Podle potřeby dolijte vodou a dochuťte.
# Drožďové knedlíčky:
1. Mléko lehce ohřejte, aby bylo vlažné, a rozmíchejte v něm droždí a cukr. Nechte 10 minut stát, dokud směs nezačne pracovat.
2. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vejce, rozpuštěné máslo a připravenou droždí s mlékem. Vypracujte hladké těsto.
3. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Pokud je příliš lepkavé, přidejte mouku. Těsto by mělo být měkké a pružné.
4. Nechte těsto na teplém místě kynout asi 30 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Z kynutého těsta tvarujte malé knedlíčky a opatrně je vkládejte do vařící se polévky. Vařte 10-15 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch a nejsou uvařené.
Tipy
- Pro intenzivnější chuť polévky můžete zeleninu a králičí kosti před vařením mírně osmahnout na troše oleje.
- Knedlíčky můžete dochutit nastrouhaným sýrem nebo bylinkami pro extra chuť.
- Polévku před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami, jako je petržel nebo pažitka.