Králičí galantina s bylinkovou fáší recept


Králičí galantina s bylinkovou fáší recept.

Králičí galantina s bylinkovou fáší je jedinečné jídlo, které vhodně kombinuje delikátní chuť králíka s bohatou bylinkovou fáší. Je to pokrm, který zaujme na první pohled i ochutnávku. Příprava tohoto jídla vyžaduje trpělivost a pečlivost, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Ingredience:
- 1 celý králík (rozporcovaný, vykostěný, ale zachovat kůži pro pozdější použití)
- 200 g vepřového bůčku
- 200 g kuřecích jater
- 2 šalotky
- 3 stroužky česneku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce tymiánu
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce petrželky
- 1 vejce
- 50 ml smetany
- 100 ml bílého vína
- 100 g pistácií (nasekaných)
- Plátek starého chleba
- Olej na smažení

Recept:
1. Nejprve připravte fáš. V míse smíchejte vepřový bůček nakrájený na malé kostky, kuřecí játra, nasekané šalotky, česnek, vejce, smetanu, nasekané bylinky, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
2. Do směsi přidejte pistácie a namočený, vymačkaný chléb. Směs důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
3. Králičí kůži rozložte na pracovní plochu a na ni rovnoměrně rozprostřete připravenou fáš. Kůži poté pečlivě zabalte tak, aby fáš byla uvnitř a vytvořila se "roláda".
4. Galantinu pečlivě zavažte kuchyňským provázkem, aby při pečení držela tvar.
5. Předehřejte troubu na 180 °C. Galantinu vložte do pekáče, přilejte bílé víno a trochu vody. Pečte přibližně 1,5 hodiny, dokud není galantina zlatavá a plně upečená. Během pečení galantinu několikrát potřete vypečenou šťávou.
6. Po upečení nechte galantinu chvíli odpočinout před krájením.

Tipy pro dokonalou galantinu:
- Při vykostění králíka si dejte pozor, abyste neporušili kůži. Celá kůže je důležitá pro vytvoření galantiny.
- Fáš může být libovolně upravena dle osobních preferencí, můžete vyzkoušet různé bylinky nebo přidat jiné ořechy.
- Galantina je vynikající jak teplá, tak studená. Podávejte ji jako hlavní chod s pečenými brambory nebo jako součást studeného bufetu.
- Dokonalého chuti dosáhnete, když galantinu necháte před podáváním alespoň jeden den odpočinout v lednici, čímž se chutě dokonale spojí.