Krakonošův dlabanec recept


Krakonošův dlabanec recept.

Krakonošův dlabanec je tradiční český dezert, který je známý svou jednoduchostí a dobrou chutí. Tento koláč pochází z oblasti Krkonoš a je vhodný pro každou příležitost.

Ingredience, které budete potřebovat
mouka pšeničná hladká 300 g
cukr krupice 150 g
máslo 150 g
vejce 3 ks
mléko 100 ml
prášek do pečiva 1 balíček
vanilkový cukr 1 balíček
sůl špetka

Recept na přípravu Krakonošova dlabance
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem krupicí do pěny, přidejte vejce, vanilkový cukr a špetku soli a vše dobře promíchejte. Poté postupně přidávejte směs mouky s práškem do pečiva a mléko, střídavě, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení. Pečte v předehřáté troubě přibližně 25 až 30 minut. Upečený koláč nechte chvilku vychladnout, poté vyklopte z formy a podávejte.

Tipy pro dokonalý Krakonošův dlabanec
Koláč můžete dozdobit moučkovým cukrem nebo čerstvým ovocem. Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů nebo lískových oříšků pro zajímavější chuť. Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo citronovou kůru. Při pečení vždy sledujte koláč, protože každá trouba peče trochu jinak a doba pečení se může mírně lišit.