Kotleta s bramborovými plackami a špenátem recept


Kotleta s bramborovými plackami a špenátem recept.

Ingredience:

Kotleta:
- 4 vepřové kotlety
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř

Bramborové placky:
- 500g brambor
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 lžíce mouky
- Sůl, pepř
- Olej na smažení

Špenát:
- 300g čerstvého špenátu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř
- Muškátový oříšek

Recept:

Kotleta:
1. Kotlety omyjte, osušte a pokapejte olivovým olejem. Na obě strany posolte, opepřete a s česnekem nechte marinovat alespoň 30 minut.
2. Předehřejte pánev na střední teplotu, přidejte olivový olej a kotlety na ní opečte z každé strany dozlatova, asi 4-5 minut z každé strany, v závislosti na tloušťce kotlety.

Bramborové placky:
1. Brambory oloupejte, nastrouhejte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Přidejte nastrouhanou cibuli, vejce, mouku, sůl a pepř a dobře promíchejte.
2. Na pánvi rozehřejte olej a lžící kladte směs na pánev, formujte placky. Smažte z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty z každé strany.

Špenát:
1. Čerstvý špenát důkladně omyjte. Na páni na olivovém oleji krátce osmahněte nadrobno nakrájený česnek, poté přidejte špenát a restujte, dokud nezměkne.
2. Ochutnejte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku.

Tipy:
- Kotlety můžete před pečením nechat marinovat přes noc v lednici pro intenzivnější chuť.
- Bramborové placky budou křupavější, pokud brambory dobře vymačkáte a zbavíte přebytečné vody.
- Špenát můžete zpestřit přidáním smetany a nechat krátce provařit pro krémovější konzistenci.